نظارت تصویری به عنوان یک سرویس (VSaaS)، یک راه حل انعطافپذیر ابرپایه (Cloud Based) است که در آن تصاویر ویدئویی بدست آمده از دوربینهای نظارتی در فضای ابری ذخیره میشوند و دسترسی به آنها از طریق اینترنت از هر مکان امکان پذیر است. استفاده از این فناوری در صنعت امنیت در کنار توسعه عمومی راهکارهای ابرپایه، رشد قابل توجهی داشته است و به کاربران این امکان را میدهد که تصاویر دوربینهای نظارتی خود را از راه دور ببینند و مدیریت کنند. در این نوشته تلاش میکنیم تا یک نمای کلی و مفید از معنای واقعی این عبارت و مزایایی که طرفداران آن بصور مرتب آنها را برجسته میکنند و برخی چالشهای پیش روی این فناوری را ارائه کنیم.
با پیشرفتهای اخیر در فناوری ابری و افزایش تقاضا برای دورکاری، سازمانها و کسب و کارها هرچه بیشتر در نظر دارند تا زیرساختهای فیزیکی و نظارت تصوری خود را به فضای ابری مهاجرت دهند.
به عنوان یک پیشنهاد مبتنی بر “نرمافزار به عنوان یک راه حل” (Software as a Solution) عموما کاربران هزینۀ مستمری را مثلا بصورت ماهانه یا سالانه را به ارائه دهندهای که مدیریت و ذخیرهسازی تصاویر را برعهده دارد میپردازند.
باید یادآوری شود که نظرات گوناگونی در مورد اینکه یک راهحل “واقعی” VSaaS چیست، وجود دارد. در دنیای فناوری اطلاعات و نزد مصرف کنندگان این حوزه مدلهای “واقعی” SaaS طور خاص تداعی کنندۀ هزینههای اولیۀ صفر هستند. این مدل در بخش امنیت که اغلب در آن هنوز از مشتریان هزینههای اولیه خرید و نصب دوربین دریافت میشود، رواج چندانی ندارد. به علاوه مدلهای “واقعی VSaaS به مواردی گفته میشوند که فروشنده بسته کامل دوربینها، فضای ذخیرهسازی و VMS را یک جا ارائه میکند. هرچند ارائه دهندگان انگشت شماری چوت Verkada و Cisco Meraki وجود دارند که چنین سرویسی را عرضه میکنند ولی این موضوع برای بیشتر فروشندگان این بخش صادق نیست.
به طور کلی دو نوع VSaaS وجود دارد که عبارتند از میزبانی شده (Hosted) و مدیریت شده (Managed).
در نوع میزبانی شده، تصاویر ویدئویی تولید شده در سمت دوربین برروی بستر شبکه، اعم از اینترنت یا اینترانت به مرکز داده سرویس دهنده VSaaS- جایی تصاویر ذخیره و مدیریت میشوند- انتقال مییابند.
در نوع مدیریت شده، تصاویر ویدئویی در سمت دوربین ذخیره و از راه دور توسط سرویس دهنده VSaaS مدیریت میشوند.
اما در برخی موارد نوع سومی هم پیادهسازی میشود که ترکیبی از دو نوع پیش گفته شده است. در این شیوه، ویدئوی تولید شده علاوه بر اینکه به سمت سایت سرویس دهنده گسیل میشوند همزمان در سمت دوربین هم ذخیره میشوند. این ذخیره سازی ممکن است روی حافظه دوربین، یک تجهیز یا یک ذخیرهساز متصل به شبکه(NAS) انجام شود.
مزیتی که طرفداران این فناوری آن را برجسته میکنند نیاز به سختافزار کمتر است چرا که نیازی به تامین و استقرار سامانه مدیریت تصاویر (VMS)، ضبط تصاویر در محل دوربینها یا ذخیره فایلها روی NVR یا هارد کامپیوتر نیست.
بخش “به عنوان یک سرویس” در VSaaS به پرداخت به فروشنده سرویس ابری اشاره دارد که تصاویر ویدئویی را برای کاربران ذخیره و مدیریت میکند. به محض راهاندازی دوربینهای IP ور اتصال به اینترنت یا زیرساخت ارتباطی و فعالسازی بسته خدمات خریداری شده از سرویسدهنده، همه تنظیمات و بروز رسانیهای لازم در پس زمینه انجام میشوند.
سرویسدهندهها معمولا بستههای گوناگونی را به کاربران عرضه میکنند که ممکن است در میزان زمان ذخیرهسازی، تعداد دوربینها و تعداد مشاهدهکنندگان از راه دور، هشدارهای بلادرنگ به گوشیهای هوشمند، واکنش بر اساس تحلیل تصاویر به کمک هوش مصنوعی و موارد دیگر با هم تفاوت داشته باشند.
مزایای VSaaS چه هستند؟
طرفداران مدلهای ابرپایه و VSaaS مزیتهای متعددی را برای استفاده از چنین راهحلهایی بر میشمرند. در اینجا به چند مورد از آنها که بیشتر مورد تاکید هستند اشاره میکنیم.
نفع مالی
همانطور که گفته شد سختافزار کمتری به معنای هزینههای سرمایهای و اجرایی کمتر است(البته به غیر هزینه دوربینهای IP که باید تهیه شوند). علاوه بر آن هزینههای نگهداری به حداقل میرسند.
دسترسی از راه دور
VSaaS این امکان را به بهرهبرداران و کاربران میدهد تا از هر مکان، عملیات پایش و مدیریت تصاویر را در صورت وجود ارتباط مناسب با ابر سرویسدهنده، به انجام برسانند و در صورت لزوم تصمیمهای ضروری را بگیرند.